29 Ekim 2011 Cumartesi

Avanos


.


Kızılırmak'ın getirmiş olduğu kırmızı toprak ve milden elde edilen seramik çamuru,Avanoslu seramik sanatçılarının elinde şekil almaktadır










































Toğrağa şekil vermeye uğraşmak , ortaya bir şey çıkarmaya çalışmak , deneyimde bulunmak çok güzeldi.





AVANOS
Avanos'un antik dönemdeki adı Venessa, Zuwinasa ya da Ouenasa'dır. Çok sayıda çanak çömlek atölyesi bulunan ilçede seramik yapım geleneği Hititlerden beri süregelmektedir.



  

KIZILIRMAK
Avanos'un ruhu! Bölgenin yeşillik ve su kaynağı. Balığı tutulur yenir, çamurundan çanak yapılır, toprağından tuğla.
Yayın balığı nehrin en lezzetli ve kılçıksız balıklarındandır.
Çömlekçilik
Avanos'ta Hititler'den beri çarkla çanak-çömlek yapıldığı bilinmektedir. Bu el sanatı kavimden kavime, babadan oğula geçerek günümüze kadar gelmiştir. Avanos'un dağlarından ve Kızılırmak'ın eski yataklarından yumuşak ve yağlı kil topraklar elenir ve iyice yoğurularak çamur haline getirilir. Çark adı verilen ve ayakla döndürülen tezgah üzerindeki çamurun maharetle şekillendirilmesiyle istenilen çanak yapılmış olur. İşlik denilen atölyelerde üretilen çanaklar önce güneşte, daha sonra da gölgede kurutulduktan sonra, saman ve talaşla yakılan fırınlarda 800 dereceden başlayıp 1200 derece sıcaklık arasında özenle pişirilir.
Yörede yemek kapları, su testileri, kışlık yiyecek saklamak için çömlekler ve küpler, su kükleri tanınan çanak ürünleridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder